Je hebt gezocht op: "huisstijl"
Wil jij in 5 eenvoudige stappen een huisstijl maken voor je eigen bedrijf? Lees hier hoe jij de perfecte huisstijl kan maken! ✔Gratis advies ✔Alle ins en outs ✔Hulp van een creatieve ontwerper
Op deze pagina ga je leren:
Auteur: Carl van der Heijden
Grafisch Designer en Fotograaf
.
Mensen vragen mij wel eens: wat is eigenlijk een huisstijl? Een huisstijl is een herkenbare zichtbare uitstraling van een bedrijf of organisatie. Hierbij moet je denken aan het logo, de kleur, het lettertype, fotografiestijl, vlakken, kleuren, gebruik van vormen, etc. Door al deze onderdelen consistent te gebruiken op een vooraf bepaalde manier, ontstaat er een herkenbare huisstijl. Eigenlijk kan je zeggen dat een huisstijl een bewuste keuze is van een bepaalde vorm van een zichtbare uitstraling.
In het Engels spreken we als we huisstijl bedoelen van de term "Corporate Identity" wat ook letterlijk de betekenis heeft: bedrijfsidentiteit. Hiermee bedoelen we dus de volledige visuele presentatie van het bedrijf in de breedste zin van het woord. Het doorvoeren van een huisstijl kan je zo ver doen als jij zelf wilt. Daarover lees hier hieronder meer. Je kan het beperken tot een logo, maar je kan het ook doorvoeren tot op de receptioniste, de verpakking van je producten en de bus van de pakketbezorger aan huis waarin je je huisstijl kan doorvoeren (denk bijvoorbeeld aan de grappige huisstijl van Coolblue, waarbij zij zich onderscheidend maken door er alles aan doen om je een glimlach te bezorgen).
.
Leuk zo een huisstijl, maar waarom is een huisstijl eigenlijk zo belangrijk hoor ik je denken. Een huisstijl zorgt voor een aantal dingen:
.
Een huisstijl bestaat uit 8 onderdelen. Door deze onderdelen samen te voegen en consistent te gebruiken, krijg je een herkenbare huisstijl. Laten we eens kijken uit welke 8 onderdelen een huisstijl bestaat:
Een logo is eigenlijk de basis van je huisstijl. Het is een beginpunt. Maar waarom is een logo eigenlijk nodig en waar moet een logo aan voldoen om een goed logo te zijn? The Image Partner is gespecialiseerd in het ontwerpen van logo's. Ik laat je graag een kijkje in onze keuken zien.
Een logo bestaat uit 3 onderdelen die je samen kan voegen of waar je een keuze uit kan maken:
Zie hieronder 3 bekende logo voorbeelden:
Waar moet je op letten bij het bedenken van een logo?
Als je een logo gaat bedenken, dan is het belangrijk dat je let op wat je ermee overbrengt. De stijl en symboliek van je logo bepaald namelijk of je doelgroep vertrouwen krijgt of niet. Zo is het belangrijk dat je doelgroep het logo begrijpt. Is je merknaam bijvoorbeeld: Apple? Dan kan je geen beeldmerk bedenken dat eruitziet als een peer. Of is je merknaam Microsoft, dan is het duidelijk dat mensen dat associëren met Windows en dus kan je beeldmerk lijken op een raamkozijn met verschillende vlakken. Het is ook belangrijk dat je let op geloofwaardigheid. Heb je een groen merk of doe je veel in tuinen en wil je daarom bekend staan? Dan is het belangrijk om dat ook terug te laten komen in je logo.
Bij het ontwerpen van een huisstijl is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van de effecten van kleuren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kleuren samengaan met het opwekken van onderbewuste associaties en gevoelens bij mensen. Zo is bijvoorbeeld gebleken uit wetenschappelijk onderzoek dat als mensen in een rode kamer worden geplaatst, dat ze dan gemiddeld genomen agressiever worden (lees: vaker ruzie of woordenwisselingen hebben) dan wanneer ze in een blauwe kamer worden geplaatst. Zo staat elke kleur voor een eigen onderbewuste trigger in de hersenen van de mens. Hieronder heb ik voor jou uiteengezet welke associaties worden aangeroepen in het onderbewust van het menselijke brein:
Voor het maken van een huisstijl zijn kleuren dus heel belangrijk! De keuze voor de juiste kleuren is vaak erg moeilijk. Het vereist een bepaalde mate van vakkennis en ervaring om de juiste kleuren te kiezen om de juiste set van emoties op te roepen. Bij de keuze van kleuren, heb je ook nog eens 5 verschillende kleursystemen die worden gebruikt om de specifieke kleur te bepalen:
Als je met de keuze van de juiste kleuren en met deze kleurensystemen niet bekend bent, dan kan het overweldigend zijn om te zorgen dat je de juiste kleur krijgt op je visitekaartje, je website, je brochure, etc. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan gerust contact op en ik help je graag verder met hulp en advies.
Typografie is een duur woord voor de manier waarop je je lettertypen weergeeft. Het maakt daarom een belangrijk onderdeel uit van je huisstijl. Als je een huisstijl opzet, dan kan je kiezen uit standaard lettertypen en op maat gemaakte lettertypen.
Standaard lettertypen zijn voor iedereen beschikbaar. Je kan ze vinden in programma's zoals bijvoorbeeld Microsoft Word. Op maat gemaakte lettertypen kan je niet vinden in standaard programma's zoals Word, maar deze worden door een grafisch ontwerper handmatig ontworpen. Hierdoor weet je zeker dat je een uniek lettertype hebt dat niemand anders heeft.
Een voorbeeld van een op maat gemaakt lettertype is dat van Coca Cola. Niemand heeft dat lettertype en dat maakt het dan wel heel erg uniek en onderscheidend. Je kan door een grafisch ontwerper een maatwerk lettertype ook zo laten ontwerpen. Heb je interesse in het laten ontwerpen van jouw eigen op maat gemaakte lettertype als logo? Neem dan gerust contact op.
Een belangrijk onderdeel van je Corporate Identity en huisstijl is de tone of voice. Een tone of voice is de manier waarop je je doelgroep aanspreekt. Het is als het ware de spreekstijl en de belofte. Laten we daar eens verder induiken:
Vormen en vormgeving zijn een belangrijk onderdeel van je huisstijl en is de manier waarop je je boodschap of product vormgeeft. Je kan ervoor kiezen om een product op een neutrale manier in de markt te zetten. Dan spreek je niet heel erg gericht een bepaalde doelgroep aan. Je bent niet echt onderscheidend in de ogen van je doelgroep. Echter als je ervoor kiest om datzelfde product met een andere vormgeving op verschillende manieren in de markt te zetten, dan kan je met iedere soort vormgeving een specifieke doelgroep beter aanspreken. Je bent dan meer onderscheidend en spreekt je doelgroep beter aan dan alle neutrale merken die dat niet doen.
Een goed voorbeeld is Gillette, die ervoor heeft gekozen om één product (scheermesjes) op 2 verschillende manieren in de markt te zetten, door dat product via de vormgeving aantrekkelijk te maken voor een mannelijke doelgroep en voor een vrouwelijke doelgroep.
Door deze bewuste keuze van vormgeving van Gillette, zullen mannen zich sneller kunnen identificeren met stoere termen zoals "Mach 3" en "Turbo" wat mannelijkheid en stoer imago uitstraalt. De vrouwen kunnen zich meer identificeren met "Comfort", "Spa Breeze" en "Venus" wat schoonheid, comfort en vrouwelijkheid uitstraalt. Hierdoor weet Gillette veel meer scheermesjes te verkopen dan wanneer zij dit niet op deze manier in de markt zetten.
Uiteraard beperkt de vormgeving zich niet tot het product, maar zoals je ziet in bovenstaand voorbeeld, gaat de vormgeving over vele lagen van je huisstijl. Het gaat over de verpakking, je logo, maar ook verschillende productlijnen die ieder een eigen huisstijl kunnen krijgen. Wil jij nu ook hulp bij het ontwikkelen van een huisstijl voor jouw producten of diensten? Laat het mij weten. Ik help je graag!
Natuurlijk zijn visuals ook erg belangrijk in een huisstijl. Onder visuals verstaan we illustraties, pictogrammen en iconen. Je kan visuals gebruiken die getekend zijn (illustratief) of die juist bepaalde suggesties wekken. De keuze voor een goede set met visuals is erg belangrijk, want het heeft grote invloed op de uitstraling. Ook is het belangrijk dat je visuals goed passen bij de kleuren van je huisstijl en dat alle onderdelen van de huisstijl op elkaar zijn afgestemd. Een voorbeeld van visuals zijn bijvoorbeeld die van Microsoft Office, waarbij voor iedere applicatie een aparte visual is ontworpen.
Het maken van visuals is een vak apart. Als je dit nog nooit hebt gedaan, dan kan het handig zijn om een grafisch ontwerper te vragen om je hierbij te helpen. Ik denk graag met je mee over wensen en hoe we voor jou een krachtige set visuals kunnen maken.
Foto's kunnen een huisstijl ook bijzonder onderscheidend maken. Je hebt bij het gebruiken van foto's de keuze uit 3 soorten foto's: je eigen foto's, stock foto's en maatwerk foto's. Laten we samen eens duiken in de verschillende voordelen en nadelen en daarna een voorbeeld bekijken hoe foto's je huisstijl echt onderscheidend maken.
Voorbeeld amateur foto
Voorbeeld stock foto
Voorbeeld maatwerk foto
Okey, stel je hebt alle onderdelen van je huisstijl bedacht. Nu is het zaak om te zorgen dat je huisstijl ook optimaal ingezet zal worden precies op de manier zoals jij het hebt bedacht. Een huisstijlhandboek is een handleiding voor jezelf en voor anderen die jij inhuurt, om volgens jouw unieke huisstijl alle marketing uitingen op de juiste manier uit te voeren. In een huisstijlhandboek leg je bijvoorbeeld de volgende zaken vast:
Zoals je ziet, leg je best veel vast in een huisstijlhandboek. Wil je een voorbeeld zien van een huisstijlhandboek? Download hier een voorbeeld van de Nederlandse Bibliotheek. Zoals je ziet, is het best een klus om een goed huisstijlhandboek op te zetten. Zoals je ziet is het best een klus om een goed huisstijlhandboek te maken. Zorg er daarom voor dat je alle keuzes betreft de vormgeving van je huisstijl vanaf het begin registreert en houd dit up-to-date. Bij The Image Partner ontvang je bij je huisstijl ontwerp alvast jouw basis huisstijlhandboek, welke je daarna zelf up-to-date kunt houden óf door The Image Partner verder vorm kan laten geven.
.
Hoe kom je nu tot een goede huisstijl? En hoe doe je dat nu eenvoudig? Heel simpel: het ontwikkelen van je eigen huisstijl kan je in de volgende 5 stappen doen:
Laten we hier eens verder induiken:
Voordat je gaat starten met het maken van een keuze voor kleuren, lettertypen, logo's, vormgeving, etc, is het belangrijk dat je jezelf gaat afvragen wat nu precies de identiteit is van je merk. Waar staat je merk voor? Deze vraag beantwoord je met het antwoord op de vraag wat je missie en je visie is. Daarna bepaal je hoe je die missie en visie gaat uitvoeren. Dat noemen we de strategie. Laten we eens de missie, visie en strategie van een bekend merk nemen: Apple.
Okey, nu je weet wat je visie, missie en strategie is, kan je deze gebruiken voor de ontwerpfase. Tijdens deze fase ga je rekening houden met alle onderdelen van de huisstijl zoals hierboven beschreven, maar dan ga je die vormen rond je visie, missie en strategie. Zie hieronder een uitwerking van het ontwerp van Apple op basis van hun Missie, Visie en Strategie. In onderstaand ontwerp zie je duidelijk terugkomen dat zij gaan voor een hoogwaardige kwaliteitsbeleving, dat ze uitdrukking geven via hun pay-off aan "think different", waarmee ze refereren naar hun visie. Het logo is ook erg eenvoudig in vorm, maar toch zeer luxe van uitstraling. Hiermee hebben ze ook de missie tot uiting laten komen.
Bovenstaand voorbeeld gaat alleen in op het logo, maar je snapt het idee vast wel voor alle andere onderdelen van je huisstijl. Denk bijvoorbeeld aan kleuren, foto's, etc.
Wanneer je ontwerpfase is afgerond, kan je je huisstijl gaan implementeren. Dit wil eigenlijk zeggen dat je je huisstijl gaat doorvertalen naar de middelen waarop het in contact gaat komen met je doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan:
Zorg er altijd voor dat je bij de implementatie van je huisstijl het huisstijlhandboek blijft hanteren als het regelboek. Zo blijft je totale visuele uitstraling, ongeacht welk kanaal, overal hetzelfde en consistent herkenbaar voor je doelgroep.
Ben je ZZP-er? Dan is het beheren van je huisstijl relatief eenvoudig. Jij bent op de hoogte van alle onderdelen van je huisstijl, jij bent ook beslissingsbevoegd en je hoeft geen draagvlak te creeëren voor de medewerkers of managers in je bedrijf. Echter, werk jij in een bedrijf met meerdere mensen? Dan is het belangrijk om:
Zodra je een poosje werkt met je huisstijl, is het natuurlijk ook belangrijk om deze regelmatig eens te evalueren en verbeteren. Zo is het zinvol om eens per 5 jaar je hele huisstijl tegen de lamp te houden. Vraag jezelf dan af: past de huidige huisstijl nog wel bij onze huidige merkidentiteit? Zijn er belangrijke trends en ontwikkelingen in de markt waarin wij moeten meegaan of voorop lopen om onderscheidend te blijven? Stel daarbij geen taboe's op. Zelfs je logo mag best om de 5 jaar een opknapbeurt krijgen om weer bij de tijd te blijven. Vaak zijn directeuren van bedrijven niet happig op het veranderen van hun huisstijl en logo, maar dat is echt niet nodig. Kijk maar eens naar de evolutie van de volgende logo's door de jaren heen:
.
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, gaat een huisstijl over veel meer dan alleen een logo en een bedrijfsnaam. Gebruik deze 9 tips om een geweldige huisstijl voor je bedrijf te krijgen.
Alleen zeer bekende merken hebben geen woordmerk nodig en hebben voldoende aan een beeldmerk, want alle mensen herkennen het beeldmerk omdat ze het al zo vaak hebben gezien. Een duidelijk voorbeeld is bovenstaande Apple logo. Een beginnende ondernemer die nog niet zoveel bekendheid heeft, zal er echter goed aan doen om niet enkel een beeldmerk te gebruiken, maar ook een woordmerk. Het woordmerk is dan de beschrijvende tekst voor je beeldmerk, waardoor je logo veel meer zegt dan wanneer je geen woordmerk erbij gebruikt.
Maak de naam waarmee je de markt op gaat niet te ingewikkeld. Als je doelgroep niet weet hoe zij de naam moeten spellen, dan raak je al klanten kwijt doordat ze je niet hebben kunnen vinden. Bedenk daarnaast een naam die de juiste associaties oproept bij je doelgroep. Een boekhouder doet er bijvoorbeeld slim aan om zijn bedrijf: "Jansen Boekhouders" te noemen, want als je alleen maar "Jansen" heet, dan weet nog niemand wat je doet. Maak een merknaam of bedrijfsnaam ook weer niet te ingewikkeld, want dan heb je kans op spelfouten of dat de naam te lang is, waardoor je er geen handig internet adres van kan registreren voor je website.
Sommige ondernemers zijn zeer creatief, maar sommige ondernemers zijn weer veel beter in andere zaken en zijn minder creatief. Herken bij jezelf wat je wel goed kan en waar je minder goed in bent en besteed het ontwerpen van een huisstijl uit aan een goede grafisch ontwerper. The Image Partner helpt je graag bij het ontwerpen van jouw huisstijl. Verder heb ik nog diverse tips voor je bij het uitbesteden van een opdracht voor het ontwerpen van een huisstijl:
Zoek je nog een professional? Neem dan gerust met mij contact op. Het lijkt mij leuk om eens samen te praten over jouw huisstijl plannen.
Het lijkt een onzin tip, maar het is toch echt nodig om deze tip te geven, want ik zie het bijna dagelijks misgaan en misschien heb jij het ook wel eens gezien. Op de autosnelweg, bumper klevende bestelauto's die zijn voorzien van de huisstijl en logo's van een bedrijf. Of pakketbezorgers die hun bus altijd dubbel en dwars op de weg parkeren zodat niemand er meer door kan, terwijl 2 meter verderop gewoon een vrije parkeerplek is. Lekkere reclame maak je op die manier. Iedereen ziet het en is direct klaar met jouw bedrijf. Op die manier werkt je huisstijl al heel snel tegen je.
Maar hoe vertegenwoordig je nu je bedrijf zo goed mogelijk? Dat doe je op de volgende manier:
Een goede slagzin, slogan of pay-off bevat niet te veel woorden, heeft een dubbele betekenis of achterliggende gedachte en bevat als het even kan nog wat rijmwoorden, zodat het makkelijker is te onthouden. Het moet ook kort zijn. Een goede slagzin in combinatie met humor, kan ervoor zorgen dat je mond-tot-mond reclame toeneemt, want mensen weten je dan beter te herinneren tijdens bijvoorbeeld verjaardagspraat. Maar pas wel op dat je het goed implementeert, humor is namelijk erg subjectief en kan daarom ook negatief uitpakken.
De kleur is een van de belangrijkste onderdelen van je huisstijl. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in 85% van de aankoopbeslissingen kleur een belangrijke rol heeft gespeeld en reclame uitingen in kleur worden tot 40% meer gelezen dan in zwart-wit. Kleur gaat zoals hierboven beschreven, sterk in op emoties. Het kan zorgen voor rust, vertrouwen, waardigheid, status, macht of juist negativiteit of elegantie en stijl. Kies dus niet zomaar de kleur die jij mooi vind, maar gebruik de hierboven getoonde kleurenwaaier en kies de kleuren die nodig zijn voor het uitdragen van jouw merkidentiteit.
Veel mensen denken bij een huisstijl in de eerste plaats aan een logo. Logisch, een beeldmerk springt nu eenmaal enorm in het oog. Wie kent er nu bijvoorbeeld niet de logo’s van Coca-Cola, Apple of Nike? Iedereen heeft daar een beeld bij. Er is vaak goed over nagedacht. Het logo van Nike drukt bijvoorbeeld snelheid uit. Aan het logo van Amazon is een pijl toegevoegd die niet alleen van de A naar de Z wijst, maar ook een glimlach verbeeldt. Dat roept een positief gevoel op. Zorg er dus voor dat je logo ergens voor staat en dat het herkenbaar is. Een logo dat iemand niet kan plaatsen, zullen ze ook snel vergeten.
Ik kom het regelmatig tegen dat bedrijven oude en nieuwe logo's door elkaar gebruiken. Oude en nieuwe brochures op één plek aanbieden. Natuurlijk heb je soms een overgangsperiode nodig omdat nog niet alles vervangen kan zijn in één keer, maar zorg dat je dit wel in logische fases doet. Vervang alle brochures tegelijk. Vervang alle logo's op alle plekken tegelijk. Bepaal tot wanneer iets nog houdbaar is en zorg dat je oude huisstijl onderdelen ook echt verdwijnen als ze opnieuw zijn ontworpen, want als ze nog voorhanden zijn dan blijf je ze toch gebruiken.
Het verhaal over je product of dienst moet natuurlijk kloppen met wat de klant ook echt krijgt. Ben je een innovatief of luxe bedrijf en kom je aan met een saaie standaard brochure waar er 100.000 anderen van zijn? Dan ben je dus niet innovatief en luxe in de beleving van je doelgroep. Zorg er dus ook voor dat je die innovativiteit en luxe uitdraagt in alle middelen waarmee de doelgroep in contact kan komen. Bijvoorbeeld door een video brochure te laten maken die je meegeeft aan je potentiële klant nadat je een goed verkoopgesprek hebt gehad.
Wil jij een huisstijl laten maken? Wil je aan de slag met de huisstijl van jouw bedrijf of je toffe merk? Laat The Image Partner met je meedenken! Neem contact op en ontdek hoe ik samen met jou aan de slag ga om een geweldige huisstijl te maken. Ik spreek je snel.
Carl van der Heijden
Grafisch Designer en Fotograaf
Vond je deze pagina interessant? Deel het met iemand in je netwerk die er wat aan heeft.